Výrovice 4.7.2021

Na jižní Moravě jsme měli v plánu dát ponor i na některých méně potápěných přehradách, abych měl do druhého dílu průvodce aktuální informace. V sobotu ráno tedy vyrážíme na nedaleké Výrovice. Dopředu jsme se domluvili s hrázným, že můžeme autem zajet až k hrázi. Voda ze břehu vypadá strašně, což jsme ale tak nějak čekali. V hloubce se to ale prý občas otevírá a tak to jdeme zkusit.

Nahoře je to „hustá zelená kaše“ naplaváváme tedy po hladině kousek dál ke skalám a tam to vezmeme podél stěny dolů. V prvních metrech není vidět prakticky nic, pod 4 metry se to se to malinko otevírá, ale je vidět tak půl metru. Sestupujeme až do 8,5 metru, ale ani tady není vidět skoro nic. V původním korytu mají být velcí sumci, ale v téhle viditelnosti bychom do nich tak narazili a nafackovali by nám. Tohle fakt nemá cenu, zahajujeme výstup, cestou vyfotím alespoň pár zatopených pařezů a náhodou se mi před objektivem prožene i hejno okounů a bělic. Když tak na ty fotky koukám, tak to na nich vypadá s viditelností lépe než to bylo ve skutečnosti.

Balíme tedy věci do auta a přejíždíme na nedalekou Dunajovickou přehradu, která je té Výrovické velmi podobná. Na místě zjišťujeme, že je bohužel podobná i co se týče viditelnosti… No nic, tady to už ani nebudeme zkoušet. Pokud by se zde viditelnost zlepšila, tak by to určitě stálo za ponor.