Velká Amerika 27.-28.6.2020

Dostal jsem pozvánku na soukromou akci na lomu Velká Amerika, která byla tentokrát otevřená dokonce přes celý víkend s možností přespání v lomu. Jelikož jsem na tomto až magickém místě ještě přes noc nikdy nebyl, hned mě to oslovilo a poměrně rychle jsme se v menší skupince domluvili, že se této akce zúčastníme. Ráno v sobotu tedy se třemi poloobytnými auty a dvěma velkými předstany vjíždíme do lomu. Nejdříve rozložíme naše bivaky za malou jámou a pak už hurá do vody.

Do vody tedy lezeme po dřevěných schodech na konci malé jámy, kde bývá většinou mnohem lepší viditelnost než ve velké jámě. Kolegové co lezou z vody, a jsou tu prvně, říkají, že je viditelnost slušná, prý tak 3 až 4 metry. Cože??? Tomu říkají dobrá viditelnost? Doufám, že jen neumějí viditelnost odhadnout, ale po zanoření se to potvrzuje. Je to fakt bída! Proplouváme malou jámou a úspěšně se nám daří minout všechny hlavní atrakce (ufo, bomba, kostlivec,…) no prostě prakticky všechno. Na chvíli ještě proplouváme do velké jámy, ale tady je to tradičně ještě horší, odhaduji to tak na 2 metry.

Po zhruba hodině lezeme ven a je nám jasné, že další ponor v těchto podmínkách nemá vůbec smysl. Takže otevíráme přivezené lahve s tekutinami a žhavíme gril a hlavně začínáme plánovat, zda vyrazíme na příští prodloužený víkend do Chorvatska, abychom konečně letos „ochutnali“ slanou vodu. Nakonec se z toho vyklube celkem početná výprava v počtu 10 účastníků, i když skoro každý chce vyrazit na různě dlouhou dobu. Důležité ale je, že pojedeme (tedy teď když opožděně píšu tento report, jsme již všichni dávno v pořádku zpátky). Ale o Chorvatsku až v dalším reportu… Amerika přes noc se prostě, i přes špatnou viditelnost, vydařila a díky vedru, které vládlo celou sobotu jsme si užili i osvěžujícího koupání v lomu jen v plavkách, tedy pro nás netradičně bez neoprénů. :-D