Velká Amerika 13.4.2019

Po dvou letech jsme se opět vypravili do středočeské obce Mořina na lom Velká Amerika. Ten byl jako již tradičně otevřen pro zahájení potápěčské sezóny, tentokrát však s informací, že nebude umožněn vjezd autům dolu. Nám se podařilo domluvit, že nám jedno auto dolu pustí, ale tato informace asi odradila spoustu lidí a tak tu nebylo tolik potápěčů jako v minulých letech.

Nejdříve jsem si to nasměroval do větší části lomu s cílem kouknout na keson, pomníček a předek Hadimršky. To se mi sice vše povedlo, ale viditelnost v této části lomu byla velmi špatná, většinou jen okolo dvou metrů, což na focení atrakcí není fakt nic moc. Po chvíli to tedy otáčím a mířím do menší části lomu, zde je viditelnost jako vždy mnohem lepší, odhaduji to tak okolo šesti až osmi metrů. Nejdřív kouknu na kostlivce, který tu je umístěn již několik let a pak zamířím k „UFO“, které se snažím trošku nafotit. Nakonec chci ještě nafotit tlouště, kteří se zdržují v průplavu mezi oběma jámama, ale je tu dost lidí co vylézají z vody a tak je to hodně zkalené a prakticky to nemá smysl.

Jako vždy to bylo i příjemné setkání se spoustou potápěčských kamarádů, které většinou potkávám pouze na takovýchto velkých akcích. Tak zase někdy příště a snad s lepší vodou.