Thajsko 17.2.-2.3.2024

Thajsko, neboli celým názvem Thajské království, je jednou z vyhlášených zemí na potápění v oblasti jihovýchodní Asie. Asi nejlepší potápění je v Andamanském moři u ostrovů, které jsou od pobřeží vzdálené přes 60 kilometrů. A tyto Similanské a Surinské ostrovy budou i jedním z hlavních cílů naší výpravy do této překrásné země. Potápět se ale budeme i v oblasti Phuketu a navštívíme tak ty nejlepší lokality, které tato část jižního Thajska nabízí. Podnikneme i několik suchozemských výletů, tak abychom z Thajska viděli to nejlepší a nejzajímavější. Jeden rozdíl oproti jiným výpravám tu však bude a tím bude jídlo!!! Thajsko je vyhlášenou kulinářskou zemí a my ho tedy budeme chtít i dostatečně ochutnat. K tomu budeme využívat hlavně večerní výpravy do rušných ulic Phuketu, kde je ve stáncích snad nepřeberná nabídka různých místních specialit včetně mořských plodů. No už teď se mi sbíhají sliny. ;-) 

Do Thajska vyrazíme 17. února a zpět do ČR se vrátíme 3. března. Program je následující:

17.2. - odlet z Prahy (s Qatar Airways s jedním přestupem v Doha)

18.2. - přílet na Phuket 

19.2. - odpočinkový den, půldenní prohlídka Phuketu (Big Buddha, Wat Chalong,...) 

20.2. - přesun do Khao Lak, cestou návštěva Phang Nga Bay a James Bond Island; večer nalodění na safari loď a vyplutí na Similanské ostrovy

20.-25.2. - safari na Similanských a Surinských ostrovech (potápěči až 18 ponorů, nepotápěči šnorchlování)

25.2. - po návratu ze safari přespání v Khao Lak

26.2. - přesun na Phuket, cestou půldenní návštěva sloní eko rezervace i s obědem; webové stránky zde 

27.2. - potápění na Koh Racha Noi a Koh Racha Yai, celodenní výlet lodí s jídlem a pitím; potápěči 3 ponory, nepotápěči šnorchlování 

28.2. - potápění v národním parku Phi Phi, celodenní výlet lodí s jídlem a pitím; potápěči 3 ponory, nepotápěči šnorchlování 

29.2. - potápění na vrak King Cruiser a dále pak Shark Point a Koh Doc Mai, celodenní výlet lodí s jídlem a pitím; potápěči 3 ponory, nepotápěči volný den na Phuketu

1.3. - výlet soukromou rychlou lodí na Phi Phi, prohlídka ostrova, koupání, relax

2.3. - odlet z Phuketu a návrat do ČR 

5-ti denní safari na Similanské a Surinské ostrovy 

Potápění na Similanských a Surinských ostrovech patří k tomu nejlepšímu, co může Thajsko potápěčům nabídnout. Ostrovy leží v Andamanském moři asi 60 kilometrů od pobřeží, takže jedinou možností jak se zde potápět je využití safari lodě. My sem vyrazíme rovnou na pěti denní safari, abychom si těchto nádherných ostrovů a křišťálově čisté vody užili do sytosti. Potápět budeme v těchto oblastech: Similans, Surin, Koh Bon, Koh TaChai & Richelieu Rock. Rovněž pestrost podvodní fauny je zde obrovská, kromě barevných korálových zahrad, ve kterých můžeme pozorovat různé nahožábré plže, harlekýnské krevety a spoustu menšího života, zde můžeme očekávat i velké paryby jako manty, rejnoky, žraloky včetně těch největších - velrybích. 

Naším domovem se na 5 dní a 5 nocí stane dřevěná safari loď M/V DOLPHIN QUEEN, která pojme až 20 cestujících a kterou budeme mít jen sami pro sebe, jelikož ji máme pronajatou celou. I když safari lodě jsou poněkud odlišné od těch, které většina z vás zná z Egypta, tak na celkem třech palubách, zde najdeme vše co potřebujeme. Kajuty jsou zde s manželským dvoulůžkem, nebo s palandami a to buď pro dvě nebo pro čtyři osoby (obsazovat je budeme postupně podle přání přihlášených, tedy kdo se přihlásí dříve, má větší výběr). Všechny kajuty mají vlastní klimatizaci, otevírací okno s výhledem na moře a zásuvku 220V. Je zde samozřejmě také jídelní kout, ve kterém je neustále k dispozici voda, káva, čaj, sáčky s elektrolytem a čerstvé ovoce. Tradiční thajská jídla se pak podávají několikrát denně: malá snídaně před prvním ponorem, snídaně, oběd, odpolední svačina a večeře. Hlady zde trpět tedy určitě nebudeme. Každý může udělat až 18 ponorů (4 ponory denně, přičemž poslední den plavby se dělají už jen 2 ponory). Za příplatek 3.060 THB (cca 2.000,- Kč) se dá pořídit NITROX na všechny ponory. Mezi ponory pak budeme určitě také relaxovat na horní sluneční palubě. Na své si zde samozřejmě přijdou i nepotápěči, kteří toho při šnorchlování mohou spatřit opravdu hodně, včetně velrybích žraloků.

Potápění v okolí Phuketu

Po návratu ze safari na Phuket si užijeme ještě další tři dny potápění v okolních vodách. Tři dny pro to, že jsou tu na potápění 3 různé zajímavé lokality. Vyjíždět na ponory budeme vždy na velké dřevěné lodi, ze které budeme moci každý den udělat až 3 ponory. Pro certifikované potápěče je zde NITROX zdarma. Na lodi je opět k dispozici voda, čaj, káva, čerstvé ovoce a samozřejmě i dostatek výborného thajského jídla k obědu a další drobné občerstvení mezi ponory. Ani zde tedy hlady trpět nebudeme ;-) Pod vodou toho bude k vidění opět hodně a navštívíme i jeden vrak. První den se vydáme na potápění na jih do oblasti Koh Racha, kde se díky silnějším proudům vyskytují i větší druhy pelagických ryb a paryb. Další den vyrazíme potápět do okolí slavných ostrovů Phi Phi, kde se často vyskytují žraloci leopardí a černocípí a dají se zda najít také mořští koníci. Oba tyto výlety jsou vhodné i na šnorchlování pro nepotápěče, kteří tedy můžou jet s námi. Třetí den se vydáme na ponor k vraku King Cruiser, což je 85 metrů dlouhý trajekt, který se zde potopil v roce 1997 a je dnes bohatě obydlen různými druhy ryb a domov zde našlo i několik mořských želv. Dále budeme pokračovat na asi nejznámější potápěčskou lokalitu u Phuketu - Shark point, která se skládá ze sedmi podmořských vrcholů a je známá častým výskytem žraloků leopardích a několika dalších druhů malých žraloků (bamboo sharks). Tento výlet však není vhodný pro šnorchlaře a tak si nepotápěči udělají volný den na Phuketu, který můžou strávit třeba opalováním a relaxováním na pláži. 

Suchozemské výlety

I tentokrát to samozřejmě nebude jen o potápění, ale budeme poznávat i suchozemské krásy jižního Thajska. Hned první den po příletu na Phuket se vydáme v několika mikrobusech na prohlídku nejzajímavějších míst Phuketu. Navštívíme například Big Buddha - 45 metrů vysoká socha sedícího budhy vyrobená z betonu a obložená bílým barmským mramorem. Prohlédneme si také Wat Chalong - největší budhistický chrám na Phuketu a v neposlední řadě začneme ochutnávat výbornou thajskou kuchyni v různých pouličních stáncích a restauracích. 

Cestu do Khao Lak si zpestříme návštěvou Phang Nga Bay - národní park, který je posetý krasovými ostrovy s vápencovými věžemi, kterým se říká "mogoty", nejznámějším ostrovem je zde James Bond Island - ten svůj mezinárodní název získal podle toho, že se zde natáčela bondovka "Muž se zlatou zbraní". Lodí se dostaneme přímo na tento ostrov a cestou budeme moci pozorovat úchvatné scenérie mogotů.

I cestu z Khao Lak zpět na Phuket si zpestříme dalším suchozemským výletem, tentokráte do Elephant Jungle Sanctuary - ekologické sloní rezervace, kde strávíme přibližně půl dne. Nejen že zde slony uvidíme, ale budeme je i krmit, koupat se s nimi, fotit si je a užívat si jejich velmi blízkou přítomnost. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den před odletem se vydáme soukromou rychlou lidí na ostrovy Phi Phi - které jsou velmi vyhledávaným turistickým cílem v této oblasti, my se zde budeme pár dní předtím potápět, ale teď se podíváme přímo na pevninu, kde si můžeme užívat relaxování, koupání nebo návštěvu několika restaurací.

Předpokládané náklady potápěč 47.990,- Kč* 

Předpokládané náklady nepotápěč 39.990,- Kč* 

V nákladech je zahrnuto:

- transfer z/na letiště na Phuketu

- transfer z Phuketu do Khao Lak a zpět (odjezdové místo na safari)

- ubytování na Phuketu se snídaní ve dvoulůžkových pokojích na 7 nocí (2 noci po příletu, 5 nocí po návratu ze safari)

- ubytování v Khao Lak se snídaní ve dvoulůžkových pokojích na 1 noc po návratu ze safari

- 5 denní safari na Similanské ostrovy (ubytování v kajutách, plná penze, voda, káva, čaj; potápěči 18 ponorů, nepotápěči neomezené šnorchlování)

- poplatky za vstup do rezervace Similan a Surin

- půldenní prohlídka Phuketu minibusy

- výlet do Phang Nga Bay a vstupné na James Bond Island

- vstupné a půldenní program ve sloní eko rezervace včetně oběda

- 3 dny potápění na lodi (denní výjezdy z Phuketu) včetně jídla a pití; potápěči celkem 9 ponorů (Nitrox v ceně), nepotápěči 2 denní výjezdy se šnorchlováním

- výlet privátní rychlou lodí na Phi Phi

- vstupní poplatky na Phi Phi (1x při potápění, 1x při suchozemském výletu)

* náklady jsou kalkulovány při současném kurzu thajského bathu a amerického dolaru, pokud by se kurz výrazněji změnil, bude nutná rekalkulace

 

V nákladech není zahrnuto:

- letenka (letíme z Prahy s Qatar Airways s jedním přestupem v Doha za 23.151,- Kč)

- potápěčské vybavení (mimo lahví a olova)

- jídlo mimo výše uvedeného

- NITROX na 5 denním safari, lze dokoupit za 3.060 THB

- případná víza či odletové taxy

 

Pokud se k nám chcete přidat, nebo máte nějaké dotazy, klidně mi volejte na 773 944 806.