Rumchalpa 4.2.2018

Na Rumchalpu nás nalákalo testování vyhřívacích obleků a rukavic od Santi. Už v týdnu jsem to byl omrknout na přednášce v Liberci v Nauticu a v neděli jsme se to tedy vydali otestovat do vody, k foťáku by to totiž nemuselo být vůbec špatné.

Lom je celý pod ledem a to celkem silným, už by se po něm asi dalo chodit, pro Petra to tedy dnes bude „podledová“ premiéra. Rozdělili jsme se do skupin kdo s kým půjde a co bude testovat, já chci zkusit vyhřívané rukavice, ale bohužel to nakonec neklaplo… Santi nemá napouštěcí ventil na můj nový suchý oblek od Maresu, přes ventil je totiž řešen přívod elektrické energie ze zdroje. No nic, už léta potápím bez této vymoženosti a určitě to tak zvládnu i dál.

Petr tedy zkouší rukavice a po chvíli jdeme jako první do vody. Bereme to po vyvázané lince k autobusu a zpět. U díry je viditelnost bídná, ale dál už se to pěkně otevírá a autobus je vidět prakticky celý. Cestou zpět k díře potkáváme Ťapku se skútrem, který okolo nás několikrát prosviští. Petr již jde ven, aby rukavice předal k vyzkoušení dalšímu z uchazečů a já si ještě dávám solo po druhé lince směrem k platům a železnému krytu střelmistra. Až k prvnímu platu je však opět velmi špatná viditelnost, ale dál se to zase zlepšuje. Ryby jsou někde ukryté, potkali jsme jen několik okounů, štiky nikde.

Určitě to nebyl marný výlet, ponor pod ledem jsme si zde užili a ještě jsme naplánovali prodloužený víkend v Chorvatsku ;-)