Rodriguezův hrob 16.10.2021

Na víkend jsme naplánovali potápění v zatopených dolech v Čermné ve Slezsku. Už v pátek večer jsem dorazil na chatu k Honzovi do Vítkova, takže jsme to v sobotu ráno na místo měli jen kousek. Už dopředu jsem věděl, že tenhle ponor pro mě bude výzva, tedy spíše to jak se budu muset dostat k vodě. Na tuto lokalitu je totiž potřeba slézt po 12-ti metrovém žebříku, což pro mě co mám závrať už když si stoupnu na židli, nebude nic příjemného. Ale hecnul jsem se a za pomoci kluků a jistícího úvazku jsem to dal. :-)

Dole ve štole jsme pak vše nastrojili a hurá do vody. Šel jsem s foťákem první, abych to neměl zkalené. Nejdříve jsem se vydal do hlavní chodby vyfotit dřevěný totem, který je kousek za odbočkou do boční komory. Jak se sem totem dostal zůstává stále ještě tajemstvím. Pak jsme se vydali do boční komory, kde je i nejhlubší místo celého dolu. Je zde několik krásně vyskládaných stěn z vytěžené břidlice, v jednom místě jsou pak i zbytky výdřevy a starý dřevěný žebřík. Na konci komory je pak zavalená chodba, která směřovala do hlavní chodby, podle objevitele nazvaná „Kudelův překop“. V chodbě, která vedla původně ven z dolu, se pak nachází několik dřevěných korýtek, které odváděli z dolu vodu. Následně jsme se vydali na konec hlavní chodby, kde ve třetí komoře již není otevřená hladina. Cestou je opět krásná vyskládaná zídka, u které mi kluci trošku zapózovali. Na konci chodby na dně jsme pak objevili pozůstatky několika mrtvých žab. Jinak to tu je samozřejmě bez života, ale voda je krásně křišťálová, tedy než si to člověk zkalí. Rodriguezův hrob je velmi zajímavá lokalita s velkým potenciálem do budoucna. Spolek Jezerní důl má již totiž zpracovaný projekt jak tento zatopený důl zpřístupnit potápěčské i nepotápěčské veřejnosti.

Po té co jsme vytahali z dolu veškeré vybavení a vlastně i mě :-) tak jsme se ještě vydali kouknout na další lokalitu Jezerní důl, ve kterém je ponor naplánován na neděli. No přístup je sem opravdu krkolomný a díky padajícímu kamení i hodně nebezpečný. Večer poměrně dlouho debatujeme, zda se sem zítra přes „zónu smrti“ vypravíme. Nakonec se domluvíme, že do toho půjdeme, ale o tom více až v dalším reportu.