Löbejün III. 9.11.2019

Při našem víkendovém pobytu na německých lomech Löbejün jsme navštívili i lom číslo 3, kde jsme si dali noční ponor. Tento lom bude od příštího roku bude jediný, na kterém bude možné dále potápět, jelikož je v majetku potápěčského centra. Již nyní zde probíhají rozsáhlé terénní úpravy, aby sem mohlo být z „jedničky“ přesunuto veškeré zázemí pro potápěče. Nově by se „trojka“ měla s novým zázemím otevřít začátkem dubna příštího roku.

Viditelnost na trojce byla velmi slušná, prakticky kam až světlo dosvítilo. Nejdříve jsme zamířili k vozíkům a točně, poté jsme si to namířili k domečku s čerpadly. Trošku jsem doufal, že třeba právě tady potkám místního sumce, ale bohužel opět nic, nebyl ani u domečku ani nikde jinde. Prostě na tomhle lomu na sumce nemám štěstí. Alespoň raků je tu stále spousta, narazil jsem s nimi i na dvě zajímavé situace. Při té první si jednoho raka prohlížel větší okoun, chvíli to vypadalo, že si z něj chce udělat chutnou večeři, a tak jsem u něj několik minut čekal na „akční“ záběr, ale nic, okoun v klidu odplul a rak přežil. Při druhé se dva raci pustili do souboje, těžko říct, jestli se prali dva samci, nebo zda se jednalo o páření.

Je mi trošku smutno z toho, že takto jsme se tu potápěli asi naposledy, ale třeba se v následujících letech situace změní a lomy 1 a 2 budou pro potápění opět přístupné. Určitě se sem ale vydám i příští rok, abych zjistil jak majitelé pro potápění upravili lom 3 a jeho okolí.