Löbejün III. 11.-12.5.2019

Původně bylo v plánu jet potápět na prodloužený víkend až k Hamburku na Hemmoor Kreidesee, ale pracovní vytížení naše plány bohužel změnilo, tak jsme vyrazili alespoň na dva dny na německý Löbejün. Naposledy jsem tu byl v roce 2012 a tehdy to tu bylo moc fajn, hlášení o aktuální viditelnosti slibovalo viditelnost až 20 metrů, takže se bylo na co těšit.

Na místo jsme dorazili v pátek večer, rozložili náš autokemp hned u vstupu do lomu číslo tři, rozpálili gril a začali spřádat plány na potápění. Počasí nám však hlavně v sobotu moc nepřálo, celý den bylo zataženo, často i pršelo a hlavně byla celkem zima, ještě že jsem do auta nechal namontovat nezávislé topení, jinak bychom asi zmrzli.

První sobotní ponor jsme dali na „trojce“, díky špatnému počasí tu byli jen další tři potápěči, takže jsme lom měli skoro sami pro sebe. Nejdříve jsme koukli dolu na stále ještě jezdící vozíky a pak jsme to vzali pěkně okolo celého lomu. Stejně jako při minulé návštěvě bylo všude spousta raků, ukázalo se nám i několik okounů, ale žádnou větší rybu jsme nepotkali. Viditelnost se pohybovala zhruba okolo 10 metrů, takže velmi slušné.

Na „trojku“ jsme se vydali i v neděli ráno, kdy se počasí umoudřilo a konečně vylezlo sluníčko. To bylo hodně znát i pod vodou, kde se díky světlu zlepšila i viditelnost. Opět jsme to nejdříve vzali dolu k vozíkům, pak k domečku, kde byly umístěny čerpadla na vodu a opět okolo celého lomu, s tím že nyní jsme více koukli do zátoky, kde je také spousta důlních vozíků, zde však nejsou na kolejích.

Potápěli jsme se samozřejmě i na „jedničce“, ale o tom se dočtete v dalším reportu...