Leštinka - Zvěřinov 9.7.2017

Když jsme se ve středu zastavili na kafe na Leštince, tak nám Luboš říkal, že nějaká parta potápěčů byla na vedlejším lomu Zvěřinov a že prý docela dobrý. Jelikož jsme se tam zatím nikdy nepotápěli, protože voda většinou vypadala hodně špatně, tak jsme se skoro hned rozhodli, že se sem neděli vypravíme a tento lom konečně „odpotápíme“.

Na SP jsme si zjistili něco málo informací o tom co by pod vodou mělo být a ponor tedy nejdříve směřujeme do hloubky 17-ti metrů, kde má být budova s čerpadly. Viditelnost je dost proměnlivá, ale okolo dvou metrů je v hloubce vidět, tedy samozřejmě pouze s dobrým světlem, jinak tu je černočerná tma. Je zde však poměrně hustý les a probrat se mezi stromy na požadovanou hloubku není zrovna lehké, takže něž jsme se na hloubku dostali, tak jsme domeček někde minuli. Bereme to pak tedy na menší hloubku, kde má být ve čtyřech metrech Trabant, tady je viditelnost ještě proměnlivější, někdy není vidět skoro nic, ale občas se to zase otevře na zhruba dva metry. Nejdříve narážíme na starý kryt střelmistra, který tu leží na boku již bez dveří. O kousek dál pak nacházíme několik židlí a křesílek a po chvíli se před námi objevuje Trabant. Překvapuje nás, jak je pěkně zachovalý a kompletní, v motorové části je dokonce stále i autobaterie. Skoro to vypadá, že je tu pod vodou teprve pár dnů, ale ve skutečnosti to je již několik let. Obeplujeme celý lom dokola a narážíme ještě na pár drobnějších pozůstatků po těžbě, na ryby je to ale tentokrát slabé, zahlédl jsem jen dva malé okouny, jinak ani šupina.

Jelikož se nám domeček s čerpadly nepodařilo nalézt, tak se sem ještě určitě musíme vrátit, snad zde bude na podzim také slušná voda, abychom to zvládli ještě letos a kdo ví, třeba v tomhle lomu najdeme ještě něco dalšího zajímavého.