Leštinka - Zvěřinov 22.7.2017

Na druhý sobotní ponor jsme se rozhodli vydat na lom Leštinka – Zvěřinov, kde jsme byli už před 14-ti dny, ale nepodařilo se nám najít domeček s čerpadly, který zde má na dně být. Doufáme tedy, že tentokrát to klapne a domek se nám podaří najít.

Zanořujeme se kousek od vstupu do vody, podél kolmé stěny, kde doufáme že nebude tolik stromů, abychom se bez problémů dostali na dno. A opravdu, stromy zde nejsou, a tak v pohodě dosahujeme dna v hloubce okolo 18ti metrů. Hned pod stěnou leží rozkládací modrá bedna na nářadí, ale stejně jako všechno ostatní je pokrytá černým kalem. Vůbec tady dole je to poměrně depresivní, žádné denní světlo, teplota 5 stupňů, viditelnost se pohybuje mezi 1 až 2 metry a po chvíli opět narážíme na celkem hustý les ze zatopených stromů. Žádnému nováčkovi bych tento ponor rozhodně nedoporučoval. Po chvíli narážíme na staré potrubí, už si myslím, že jsme u domku, ale je to jen pěkně kolmá stěna. O kus dál nalázám jakousi velkou konstrukci, možná od nějakého dopravníkového pásu, ale při této viditelnosti těžko říct. Od ní jde směrem k hladině několik trubek a po nich se dostávám až k hledanému domečku, který se nachází v hloubce 13 metrů. Je to spíše tokový betonový „přílepek“ na skále. Nade dveřmi je datum 30.VII.1940, tedy nejspíše datum postavení. Uvnitř je elektrorozvodna a nějaká čerpadla, střechou domku pak vede potrubí a z druhé strany jsou přivedeny napájecí kabely. Po nich stoupáme zpět k hladině a cestou ještě potkáme několik rozvodných skříní a taky jeden amplión.

Po vynoření nás čeká překvapení, z krásného počasí, které panovalo když jsme šli do vody, se za 40 minut se stala pořádná bouřka s prudkým deštěm a mnoha blesky. Takže jsme věci zase jednou balili v sucháčích ;-)