Kosov 16.1.2021

Na internetu jsem zahlédl fotky z ponorů pod ledem na Kosově a tak jsme se rozhodli, že takhle parádní viditelnost si nemůžeme nechat ujít, a v sobotu jsme se rozhodli sem vypravit. Domluvil jsem si tedy klíče, abychom mohli dojet až k vodě. Pro focení pod ledem je Kosov přímo ideální, díky skvělé viditelnosti a jednoduché orientaci, se tady totiž dá bezpečně potápět i bez šňůry, ta se totiž s foťákem tahá dost špatně.

Když dorážíme lehce po desáté na místo, je tu už poměrně hodně aut, zjišťujeme že zde dělají kurz na potápění pod ledem kolegové z Kapr Divers, takže alespoň nemusíme vyřezávat díru a vklouzneme pod led tou jejich. U vstupu je to samozřejmě trošku rozkopané, ale kousek dál už naprostá nádhera. Sice jsme to neměřili, ale odhaduji, že 15 metrů vidět je. Co mě překvapuje, je velké množství raků, když jsme tu byli na jaře, tak tu skoro žádní nebyli, teď už je opět vše při starém a raci jsou prakticky všude, což je dobře. Zmizeli ale pstruzi (prý je nejspíše někdo vychytal) a hejna bělic jsme tentokrát také neviděli, ty jsou asi někde zalezlé. Dáváme si celkem dvě kolečka okolo lomu (tedy většina z nás :-)) a neustále přeštelováváme fotoaparáty z širokoúhlých záběrů podvodní scenérie na detailní záběry na raky a hrouzky. Při druhém kolečku už jsou ve vodě freečkaři, kteří přijeli s námi, takže samozřejmě musím udělat pár fotek těchhle otužilých odvážlivců. Já se skoro rozklepu zimou, jen při pohledu na ně. :-)

Odjezd z lomu se nám ale trošku zkomplikoval, množství aut, které tu už dnes projelo, příjezdovou cestu pěkně uklouzalo, takže kdo nemá 4x4, tak nemá šanci vyjet (včetně mě). Petr z Kapr Divers je naštěstí důkladně vybaven a půjčuje mi řetězy, jinak bych tu asi musel zůstat do jara. Pak „vyprošťujeme“ ještě další auta a po více jak hodině jsme konečně všichni na sjízdné silnici. Je super, že potápěči si vždy navzájem pomůžou a to nejen pod vodou. Takže Petře i ostatní, díky moc za pomoc!!! ;-)