Jesenný 18.7.2017

Na úterní podvečer jsme si s Pavlem domluvili ponor na Jesenným, aby trošku potrénoval a nahnal nějaké ponory. Počasí nám víc než přálo a lom jsme měli samozřejmě jen sami pro sebe.

V co jsem ani ve snu nedoufal, že potkáme sumce, a stalo se. Minule s Patricií jsme ho tu potkali asi po pěti letech a teď hned po měsíci znovu. Navíc byl velmi kamarádský a zvědavý, úplně mi lezl do objektivu a tak jsme s ním strávili asi 15 minut. Už ve vodě se mi zdálo, že je to jiný sumec, než kterého jsme potkali minule a při srovnání fotek se mi to potvrdilo, tenhle je menší a má ještě mramorové zbarvení. Takže je potvrzeno, že v Jesenným jsou minimálně dva sumci. Trošku záhadou však je, jak se sem minimálně ten menší dostal. Poslední sumci se totiž do lomu vypouštěli před více jak deseti lety a při vypuštění měli tak 1,5 metru, tenhle je však menší, odhaduji to tak na 1,2 metru. Takže buď ho sem někdo vypustil na tajňáka, nebo se tu sumci před lety úspěšně vytřeli, každopádně je fajn, že tu jsou. Později jsme ještě potkali jednu menší štiku, pořádného okouna a samozřejmě spoustu drobotiny. No a koukli jsme se i na ponorku Merlin, kluci ji o víkendu očistili, takže tu krásně září.

Tak jsem zvědav, jestli už teď budeme sumce potkávat častěji a hlavně kdo bude další, kdo ho potká a zda se ho někomu podaří vyfotit, třeba na blížící se fotosoutěži Jesenský rak.