Janičův vrch 22.9.2019

Stejně jako v loňském roce jsme si na návštěvu sklípku v Hlohovci přibalili i potápění a předem jsme na správu CHKO nahlásili, že se budeme potápět v lomu na Janičově vrchu. V sobotu jsme zajeli na lom kouknout jen ze břehu, voda vypadala celkem slušně a tak v neděli přišel ten správný čas na ponor.

V horní části vodního sloupce byla viditelnost celkem dobrá, odhaduji to někde mezi 3 až 4 metry. U dna však nebylo vidět skoro nic, nachází se zde jakási fialová mlhovina, která doslova požírá světlo. Z ryb jsem potkal okouny, slunečnice, dva pěkné candáty a kolegové narazili i na štiku. Na focení to ale moc nebylo, ve vodě bylo hodně menších částeček, které znemožňují slušné focení, takže fotky jsou spíše dokumentační.

Správce lomu nás na místě také požádal, zda bysme na nějaké vhodné místo pod vodou umístili sošku Madony, v průběhu ponoru jsme tedy vytipovali vhodné místo a na konci ponoru pak sošku umístili. Najdete ji kousek od vstupu do hlubší části lomu, pod pravou stěnou v hloubce asi pět metrů pod malým skalním výklenkem. Prosím všechny potápěče, aby s ní nemanipulovali a ponechali jí na tomto místě. Díky