Dubová 26.6.2021

Na víkend jsme se rozhodli vyrazit na Leštinku, abychom se zase jednou viděli s více potápěčskými kamarády a také využili perfektní zázemí základny. V plánu ale bylo potápět na méně známých okolních lomech, jelikož stále sbírám materiál pro druhý díl potápěčského průvodce. V sobotu ráno jsme tedy z Leštinky vyjeli na nedaleký lom Dubová.

Po příjezdu vypadá ze břehu voda docela slušně, začínáme tedy strojit vybavení a chystat se na ponor. V budově základny má partička mladých lidí nějakou oslavu a když nás u vody zahlédnou, tak k nám přijdou s tím, že jedna ze slečen tu včera utopila dioptrické brýle. První cíl ponoru je tedy jasný. Zanořujeme se u vstupu do vody a brýle prakticky hned nalézáme, takže dobrý skutek máme za sebou. Pak už pokračujeme v ponoru okolo lomu. Úplně u dna není viditelnost nic moc a tak stoupáme do menší hloubky, kde to je celkem slušné. Nalézáme utopený model vrtulníku, pár drobných pozůstatků po těžbě a pak začínáme koukat po rybách. Potkáváme hejna malých okounů, mezi kameny nacházíme jednoho raka a Pavel zahlédne i štiku.

Po hodině vylézáme ven, kvalita vody se od naší poslední návštěvy dost zlepšila, vliv na to má určitě i aplikování bakterií, které vodu čistí. Snad to takto půjde i dál a příště už by mohlo být pěkně vidět i u dna.