Černá Voda - lom Rampa 4.8.2018

Jako již tradičně jsme o prázdninách vyrazili na chatu k Honzovi na Vítkovské setkání. Vzhledem k velmi vysokým teplotám, a díky tomu na většině lokalit i špatné viditelnosti, jsme se rozhodli vyrazit na ponory do Jeseníků, kde je asi sedm lomů, na kterých se dá potápět, a doufali, že alespoň některé z nich budou mít trošku slušnou vodu.

Naše první zastávka byla na lomu Vycpálek, tady to ale ze břehu nevypadalo vůbec dobře, maximálně tak metr, přesunuli jsme se tedy k Arcibiskupskému lomu, kde to ale bylo možná ještě o chlup horší. Dál jsme zkusili lom na Žulovém vrchu a tady to byla totální hrachovka, ponor jsme tedy dali až na lomu Rampa, který vypadal nejlépe.

Samozřejmě tu byla spousta koupačů, ale to nám nijak nevadilo, protože z důvodu horší viditelnosti nahoře jsme volili ponor v hloubce okolo 10 až 12 metrů, kde bylo místy vidět až na 4 metry. V této hloubce to je však prakticky bez života, takže jsme skoukli několik místních artefaktů, přilepšili si jednou nalezenou dvousetkorunou a udělali dobrý skutek, když jsme vylovili jedny utopené sluneční brýle. No a dobrý skutek byl po zásluze odměněn lahví domácí meruňkovice. :-)