Brněnská přehrada 3.7.2021

Na prodloužený červencový víkend jsme vyrazili potápět na jižní Moravu. Jako základnu jsme si domluvili lom v Hostěradicích, kde jsme v horní části zaparkovali karavan, a odsud pak vyráželi na lokality. Jako první jsme vyrazili na Brněnskou přehradu, původně jsme chtěli jít do vody někde od Sokoláku, ale přístupy do vody tu nebyly nic moc a tak jsme se přesunuli na druhou stranu přehrady, kde se dá zaparkovat prakticky u vody.

Po zanoření nás celkem mile překvapuje viditelnost, je vidět 2 až 3 metry, což je na Prýgl super viditelnost. Všude je spousta sláviček, ty jsou usazené prakticky na každém pevném povrchu. Nacházíme ale i několik větších škeblí a kolonie mechovek. Po chvíli zahlédnu pod jedním kamenem raka, bohužel se jedná o raka pruhovaného, tedy nepůvodní druh, který přenáší račí mor. Mihne se před námi i několik kaprů, ale jako většinou jsou tak rychlí, že se nedají fotit. Takže fotíme jen hejna malých rybek u hladiny.

Měli jsme štěstí a chytli jsme na Brněnské přehradě pěknou viditelnost, která tu bývá jen pár dní v roce. Původně jsme chtěli ještě kouknout na večerní ohňostroj, ale po vydatné večeři na nás nějak sedla únava a tak jsme se raději vydali zpátky na lom, abychom stihli ještě nějaký drink.