Březová 9.7.2021

Na pátek a sobotu jsme vyrazili potápět do Karlovarského kraje a jako základnu jsme opět zvolili jachtklub v Chebu. Cestou jsme se zastavili na ponor na přehradě Březová, kde jsme si dopředu domluvili, že můžeme zaparkovat u domu hrázného a jít do vody po schodech u hráze, když je hotel a parkoviště u něj uzavřeno.

Voda v přehradě je zbarvena hodně dohněda, ale nahoře je vidět celkem slušně, odhaduji to místy až na 2 metry. Bohužel je ale slušně vidět jen do tří metrů hloubky, pak se to úplně zavírá a není vidět prakticky nic. Je tedy jasné, že to bude takový mělký ponor, ale nakonec velmi zajímavý. Je tu totiž všude spousta sladkovodních hub, asi na žádné jiné lokalitě jsem jich neviděl tolik. Jsou doslova na každém klacku a na každém druhém kameni. Jsou tu také velké kolonie mechovek a to dokonce dva různé druhy. Mechovka hadovitá, která tvoří kolonie podobné housenkám dlouhé až 8 cm a mechovka (bochnatka) americká, která tvoří kulovité kolonie velikosti až fotbalového míče, které jsou přichyceny k nějaké potopené větvi. Ty jsem předtím viděl pouze jednou na Slapech, ale tady se jim evidentně daří mnohem lépe. Našli jsme také několik mrtvých škeblí a račí klepeto, takže i raci zde žijí. Z ryb jsme zahlédli jen několik okounů a bělic. No a když už jsem u výlezu pod vodou balil foťák, tak se na mě jako na potvoru přijel podívat zvědavý kapřík.

Večer jsme pak opět poseděli s chebskými kamarády potápěči a naplánovali, že zítra ráno vyrazíme potápět na jezero Medard. Ale o tom až v dalším reportu.