Borek 29.4.2018

Jelikož si dělám kurz Advanced Nitrox, tak jsme v neděli potřebovali vyrazit na nějakou hlubší lokalitu, nakonec padla volba na Borek. No a stejně jako minule mělo tento nápad spousta dalších českých potápěčů, na kvalitě vody se ale projevila spíše pylová sezóna. U vstupu byla na hladině značná vrstva žlutého pylu s prakticky nulovou viditelností.

Tentokrát jsem si s sebou na kurzový ponor vzal už i foťák, abych si vyzkoušel, jak tu stage a můj trošku větší foťák na sebe pohodlně nastrojit, no a dobrá zpráva je, že to půjde. Defakto hlavním cílem dnešního ponoru bylo chytit deko, a tak jsme po pózování u ponorky (příprava na hledání německé ponorky Reichenberg) zamířili rovnou ke dnu. Viditelnost ale v celém profilu není žádná sláva a u autobusu je jen okolo dvou až tří metrů. Chtěli jsme se kouknout i na Nix, ale u dna je viditelnost ještě horší. Viditelnost se zlepšuje až při výstupu nahoru v lese, tam je možná vidět i osm metrů. Zde přichází nejtěžší část dnešního kurzového ponoru, rozbalit stage a přitom si nepoškodit foťák, ale jo s trochou šikovností to jde. Potkáváme jednu větší štiku odpočívající na dně, ale bohužel sedí tak blbě, že se moc rozumně fotit nedá, ale co, dneska jsem tu nebyl prioritně fotit, ale dodělat si kurz. I tak jsem udělal alespoň pár fotek Petrovi a Jirkovi, no vlastně tolik fotek potápěčů jsem už dlouho neudělal.

Takže kurz je úspěšně za mnou a mě se mohou otevírat nové potápěčské obzory. Díky Ťapkovi za perfektní vedení kurzu a pohodový přístup.